Тур 6 днів / 5 ночей «Дорогою вина та смаку Української Бессарабії»
ДЕНЬ 1
Зустріч у аеропорту міста Одеси.
3-годинна екскурсія по місту Одеса. Центр міста був спроектований за класичним планом з широкими дерев’яними вулицями, що тягнулися на південь від Приморського бульвару. Будинки початку 19 століття, тіниста набережна, чудовий парк поширюються до моря та Потьомкінських сходів. 193 сходинки Потьомкінських сходів, побудованих між 1837 і 1841 роками, спускаються від статуї герцога де Рішельє. На східному кінці , навпроти Одеської ратуші , розташовані статуя Пушкіна та Британська пушка, захоплені в 1854 році під час кримської кампанії,. У західному кінці бульвару знаходиться Воронцовський палац - резиденція колишнього губернатора міста - побудований в 1826 році в класичному стилі із арабськими деталями в інтер'єрі. Ще однією визначною пам'яткою міста є Театр опери та балету, спроектований у 1880-х роках віденськими архітекторами Фельнером і Гельмером у стилі габсбурзького бароко того часу, з рядом італійських ренесансних елементів.
Під час екскурсії ви відвідаєте Успенський собор. Усередині Успенського собору ви зможете насолодитися захоплюючою екскурсією та побачити старовинні ікони. Будівництво собору на честь Успіння Богородиці розпочалося в 1855 році. У ті часи це був один з найбільших храмів у всій колишній російській Імперії. Висота дзвіниці - близько 56 м. Собор вміщує до 5000 осіб. Він має верхній і нижній храми. Собор зберігає головну спадщину православ’я південної частини України - Касперську ікону Богородиці. У часи важких воєнних років Собор був притулком для багатьох релігійних людей Одеси.
Опціонна вечеря в ресторані Фрумушика (Райдужний масив, 15/1, Лиманка, Одеса). Дегустація традиційних продуктів бессарабської/молдавської кухні.
Заїзд в готель «Александровський» в Одесі. Ночівля.
ДЕНЬ 2
08.00 – 09.00 : Сніданок у готелі. Виїзд з готелю.
09.00 – 12.00 : Трансфер до рекреаційного комплексу «Фрумушика-Нова» (7 км від сіл Старосілля та Весела Долина, Одеська область та 220 км від Одеси).
12.30 – 16.30 : Екскурсійна програма рекреаційним комплексом «Фрумушика-Нова» (винні підвали, дегустація, гастрономічні бренди Фрумушики, парк радянських скульптур та інші об’єкти) , яка включає :
- обід (страви приготовані за традиційними рецептами Бессарабії);
- відвідування найбільшої у світі статуї «Чабан Фрумушики-Нова»;
- відвідання етнографічного музею під відкритим небом «Бессарабське село Фрумушика-Нова»;
- відвідування парку-музею скульптур "Історія Бессарабської землі";
- відвідування парку пам'ятників СРСР;
- відвідування меморіалу «Пагорб пам'яті»;
- відвідування етнографічної експозиції в музеї «Бессарабія, 19-20 століття»;
- відвідання винного льоху з дегустацією вина з місцевих сортів винограду;
Винний льох був однією з 3-х перших споруд Фрумушики-Нова в 2006 р, коли на цій теріторії одночасно будувалися зимове приміщення для овець, перший будиночок вівчаря і саме винний льох.
Керував будівництвом льоху (ширина - 5 м, довжина - 25 м) Паларієв Андрій Діомідович. Для пристрою зводу він керувався довідником військового інженера-сапера. Йому допомагали будівельники з сусіднього села Старосілля. І він пообіцяв цим будівельникам, що купить у них виноград для вина за найкращою ціною, якщо на 1 серпня підвал буде готовий. Вміле керівництво, золоті руки майстрів і вдала мотивація зробили свою справу. Підвал був побудований за 45 днів.
Гостям пропонується продегустувати сухі червоні вина сортів: Каберне, Мерло, Сапераві, які мають аромат дубової кори, чорниці, смородини, вишні, чорного перцю і ванілі, а так само сухі білі вина сортів: Цитрон, Рислінг, Сухолиманський, Аліготе, в яких притаманні аромати плодів яблук, абрикос, а іноді персиків з екзотично солодким букетом з квітковими, мускатними, медовими і цитрусовими тонами.
Вино виробляється за традиційним сімейним рецептом і є повністю натуральним, без консервантів, з кращих місцевих сортів винограду, який обов'язково збирається вручну. Всі вина зберігаються в дубових бочках. Це робить смак вина більш благородним, сприяє збереженню природних смакових якостей. Виходять напої з унікальною гамою смаків, здатні подарувати безліч приємних моментів і емоцій. Гостям надається можливість отримати корисні рекомендації щодо вибору вина, а також щодо культури його вживання на Бессарабії. Смак бессарабського вина залишить яскраві враження навіть у тих, хто не є цінителем спиртних напоїв і не розбирається у винах, адже натуральність його компонентів і майстерність, з яким воно приготовлено, неможливо не помітити. Цей напій вбирає в себе енергію землі і тепло сонця, напій, який кожен раз виходить з новими відтінками смаків.
Ночівля у комплексі «Фрумушикі - Нова»
ДЕНЬ 3
08:00-11:00 : Сніданок в комплексі «Фрумушикі - Нова» з традиційною молдавською плациндою. Виїзд з готелю.
11.00-12:30 : Трансфер до Сарату (вул. Промзона, 4, смт. Сарата).
12.30 – 14.00 : Дегустація страв Бессарабської кухні в ресторані «Бессарабський дворик», обід.
14.00 : Виїзд на Струмок (Татарбунарский р-н., вул. Сонячна, 25).
15.00 – 17.00 : Відвідування органічного винограднику V.PETROV. Дегустація органічних вин, збір винограду/виноградного листя (підготовка до кулінарного майстер класу - долма з кілійським рисом), бутелювання власного вина.
17.00 -17.30 : Переїзд в с. Приморське (Кілійський р-н, с. Приморське, вул. Прикордонна, 2).
17.30-19:00 : Відвідування контактної ферми та садиби сільського зеленого туризму «Бринзарня». Осередок «СЛОУ ФУД БЕССАРАБІЯ».
Кулінарний майстер клас – долма з кілійським рисом.
19:30 : Дегустація та вечеря – традиційна кухня..
22:00 : Переїзд у Вилково (Кілійський район, м. Вилкове, вул. Татарбунарського повстання, 164).
Заселення в готель «Дельта».
ДЕНЬ 4
7.00 – 8.00 : Сніданок в готелі «Дельта».
9.00 - 16.00 : Екскурсія у Вилковому. Обід на острівній стоянці
16:30 : Трансфер до м. Ізмаїл.
18.30 – 19:30 : Оглядова екскурсія Ізмаїлом
20:00 : Дегустація та вечеря у Винний льох VINARIA (вулиця Покровська, 51-53, Ізмаїл).
21:30 : Заселення в готель «Бессарабія» (пр-т Суворова, 2, Ізмаїл)
ДЕНЬ 5
7.00 – 8.00 : Сніданок в готелі «Бессарабія».
09.00 – 09.30 : Трансфер до села Криничне (вул. Інзовська, 102, с. Криничне). Приблизний час трансферу – 30 хв . Кілометраж – 28 км.
09.45 – 11.45 : Відвідування сімейної виноробні «Колоніст» (вул. Болградська, 4, с. Криничне), дегустація
12.00 – 14.00 : Відвідування болгарської садиби Тетяни Дукової майстер-клас з випікання ритуального хліба, давній болгарський фольклор, обід.
14.00- 14.30 : Переїзд в с. Табаки (вул. Болградська, 87, с. Табаки).
14.30- 15.30 : Відвідування крафтової сироварні «Щедра Околиця». Дегустація у сирному підвалі.
15.30 - 16.00 : Переїзд с. Табаки до м. Болград
17.00 - 18.00 : Відвідування винзаводу «BOLGRAD» (вул. Заводська, 34). Дегустація вин. Презентація послуг.
18.00 – 21.00 : Відвідування «Балканські Ястія» (вул. Східна, 81, м. Болград). Дегустація, вечеря, болгарський фольклор.
21.00 : Повернення в готель в Ізмаїл.
ДЕНЬ 6
07.00-07.30 : Сніданок та виїзд з готелю.
07.30 – 08.10 : Трансфер з м. Ізмаїл до с. Оксамитне (виноробні Villa Tinta – вул. Нова, 1-Б, с. Оксамитне).
08.30 – 10.30 : Сніданок на виноробні Villa Tinta, дегустація, відвідування виноградників.
10.30 – 12.00 : Трансфер з с. Оксамитне до с. Дмитрівка (вул. Гагаріна, 11б, с. Дмитрівка).
12.00 -15.00 : Відвідування Центру болгарської культури у с. Дмитрівка та Ресторану «Совиньйон». Фольклорна програма, дегустація традиційних страв та вин, обід.
16.00 : Трансфер із с. Дмитрівка (вул. Гагаріна, 11б, с. Дмитрівка) до м. Одеса
Загальний кілометраж маршрутом Дороги вина та смаку Української Бессарабії: 670,3 км